تاریخچه ی جی آی اس رو از دو جنبه میشه بررسی کرد. اول از نظرجنبش نرم افزاری و تحولات رایانه ای چون که این روزها شاهد پیشرفت چشمگیر این تکنولوژی هستیم و جنبه ی دیگه این تکنیک هم، همکاری با سایر علوم هست که به نحوی با داده های مکانی کار می کنن. در کسب و کارهای جدید هم به نوعی دیگه، از جغرافیا و نقشه استفاده میشه و خیلی از اونها در تلاشن که برای دسترسی به اطلاعات دقیق تر، فعالیت ها و مشتریانشون رو به سوی مکان محور بودن پیش ببرن.
از دهه ی 1970 دسترسی به رایانه ها، تکنولوژی لازم برای کار با داده های مکانی بوجود اومد و در نتیجه برای افزایش توان تحلیل این داده ها، حجم زیادی از داده های جغرافیایی هم تولید شدن. اولین GIS، در مقیاس ملی، در کشور کانادا تحت عنوان CGIS شکل گرفت که در این سیستم، عکس های هوایی، نقشه هایی مثل اطلاعات کشاورزی، جنگل داری، خاک و زمین شناسی مورد استفاده قرار می گرفت .
سال 1990، شرکت International Teletrac Systems که در لس آنجلس تاسیس شده بود، اولین سرویس پویا رو برای بازیابی اتومبیلهای سرقت شده معرفی کرد و به طور همزمان هم شروع به ساخت سرویس های مکان مبنایی کرد که می تونست اطلاعاتی رو در مورد مکان کالاها و خدمات به پیجرهای شرکت موتورولا منتقل کنه. تا سال 1996 تغییرات و کاربردهای بیشتری از سرویسهای مکان مبنا رو کشف کردن. در همین سال) کمیسیون فدرال) ارتباطات آمریکا قوانینی وضع کرد که تمامی سرویس دهنده های تلفن همراه در ایالات متحده رو مجبور می کرد تا موقعیت مکانی افرادی که از تماس اضطراری استفاده می کردن رو تشخیص بدن. این قانون، توافقی بود که با تلاش اپراتورهای موبایل به نتیجه رسید. در واقع اون ها به دنبال کسب حمایت جامعه کمک های اضطراری بودن تا بتونن همون محافظت هایی رو که اپراتور های خط ثابت در مقابل مراجع قانونی، از آن بهره میبردن رو به دست بیارن.
درونمایهی اصلی دانش جغرافیا، فضای جغرافیایی هست، که انسانها هم می تونن به این فضاها دسترسی داشته باشن. در واقع به فضایی که توسط بشر و برای ادامة بقا مورد استفاده قرار می گیره فضای جغرافیایی میگن. مکان هر نقطه رو میشه در فضا هم مشخص کرد، ولی اون چیزی که برای ما مهمه، اینه که موقعیت یک نقطه در مجموعه ای که خودش هم در اون قرار داره چیه؟ تا بتونیم روابطی که با محیط های مختلف برقرار می کنه رو تحلیل کنیم. عناصر تشکیل دهندة فضای جغرافیایی به اشکال مختلف به هم وابسته ان. در این فضا نظمی برقرار هست که در اون عناصری از قلمرو محیط طبیعی با عناصری که وابسته به محیط انسانی هستن در ارتباط قرار می گیرن. از اونجایی که جغرافیا می تونه داده های جغرافیایی رو تولید و تحلیل کنه و هم چنین قادر به مدلسازی در چارچوب فضای جغرافیایی هم هست، به تکنولوژی GIS می تونه خیلی کمک کنه و نقش مهمی رو در کاربرد این تکنولوژی داشته باشه.
سرویس های مکان محور برای اینکه بتونن بر اساس تکنولوژی روز جلو برن باید از زیرساخت نقشه استفاده کنن که مپ یکی از اون هاست. می تونین برای آشنایی بیشتر به سرویس های مپ رو نگاهی بندازین.